Vårmøter i Verdensbanken og IMF

Posted on Updated on

Verdensbanken og IMFs Vårmøter er i gang og Maren og jeg er på plass i Washington DC for å delta på sivilsamfunns side-events, for å følge opp norske myndigheters arbeid med de to institusjonene. Vi sitter begge i SLUGs styre, men representerer også Changemaker og Forum for Utvikling og Miljø. Ingvild fra Kirkens Nødhjelp er også i Washington, og sammen er vi de eneste representantene fra nordiske land.

Ingvild og Maren spiser lunsj i kantina på Verdensbanken med representanter fra eurodad og Oxfam
Ingvild og Maren spiser lunsj i kantina på Verdensbanken med representanter fra Eurodad og Oxfam

Vi ankom mandag kveld og allerede tirsdag morgen hadde vi møter med både den nordisk-baltiske styrerepresentanten i Verdensbanken, Anna Brandt og representanter for den nordisk-baltiske styrerepresentanten i IMF.
På møte med Anna Brandt diskuterte vi Verdensbankens private lånearm, IFCs (International Finance Corporation) investeringer. Den uavhengige ombudsmannen CAO har nemlig evaluert IFCs arbeid og særlig vært kritisk til bruken av finansielle mellomledd. Denne bruken gjør det vanskelig å kontrollere hvor pengene ender opp og om prosjektene er vellykkede.

Ingvild venter på at vi skal få komme inn og snakke med styrerepresentanten vår
Ingvild venter på at vi skal få komme inn og snakke med styrerepresentanten vår

Vi diskuterte også den pågående endringsprosessen av Verdensbankens Safeguards. Sivilsamfunnsorganisasjoner er bekymret for at Verdensbanken vil svekke sine sikringstiltak ved gjennomføring av sine utlån og skyve mer av ansvaret over på mottagerlandene og deres såkalte Country Systems. I møtet pekte vi på at ikke alle land er klare for å gjennomføre vurderinger av de miljømessige og sosiale konsekvensene av et lån. For å være en ansvarlig långiver må Verdensbanken selv også gjennomføre slike analyser. Styrerepresentanten innrømte at dette særlig var en utfordring i perioden frem til man har sikret at mottagerland faktisk har fått gode Country Systems.

I dag skal europeisk sivilsamfunn ha et fellesmøte med de europeiske styrerepresentantene og diskutere flere av de samme spørsmålene.

Diskusjonene rundt Safeguards tar opp mye plass på Vårmøtene, men enda er bare første konsultasjonsrunde i gang. Det første utkast vil ikke komme før i juli 2013.

For flere av det norske sivilsamfunns innspill til Vårmøtene, les her

Ingvild og Maren i parken foran Det Hvite Hus. Det er vår i Washington!
Ingvild og Maren i parken foran Det Hvite Hus. Det er vår i Washington!
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s