For aller første gang: FN diskuterer gjeldsslettemekanisme

Posted on Updated on

Torsdag  25. oktober var en stor dag for gjeld i FN: For aller første gang diskuterte  FNs generalforsamling forslag til en ny, bedre og mer rettferdig gjeldsslettemekanisme. FNs konferanse om handel og utvikling (UNCTAD) hadde invitert til tre ulike møter: et seminar i andre komité, et lukket ekspertgruppemøte og et åpent ekspertgruppemøte med paneldebatt. Seminarer med tittelen Sovereign Debt Crises and Restructurings: Lessons Learnt and Proposals for Debt Resolution Mechanism, er som julaften for en gjeldssletter, og SLUG hev seg selvfølgelig på første fly over havet for å delta.

På vei til New York med skyhøye forventninger
På vei til New York med skyhøye forventninger

Hvert år utgir FNs Generalforamling en resolusjon på gjeldsbærekraft, og hvert år er den relativt lik den forrige. FN har altså ikke for vane å vedta revolusjonerende politikk på gjeld. Men i år har UNCTAD lansert Prinsipper for å fremme ansvarlig långiving og låneopptak, noe som har ført til en økt interesse i FN for å arbeide med gjeld. Etter lanseringen i april har flere land gitt sin støtte til Prinsippene, og i Tokyo annonserte Utviklingsminster Holmås at Norge vil finanisere et nytt prosjekt for implementering av prinsippene og arbeidet med en ny gjeldsslettemekanisme. At FN tar tak i gjeldsspørsmål har pirret nysgjerrigheten til de tradisjonelle gjeldsaktørene Verdensbanken og IMF, forskningsinstitusjoner og regionale nettverk, samt FNs avdeling for økonomiske og sosiale saker (UNDESA).

Men ikke minst er dette et tema som står norske myndigheters hjerte nært, og Utviklingsdepartementet stilte med statsråd Arvinn Gadgil i panelet. «Prinsippene er en liten revolusjon for gjeldsspørsmålet. For første gang har det internasjonale samfunnet definert hva ansvarlig finansiering innebærer. Jeg er stolt over at Norge har satt gullstandarden på dette området, men mye arbeid gjenstår for å etablere en ny mekanisme «, sa Gadgil.

Gadgil leverte en klar tale til FNs Generalforsamling der han understreket at gjeldsspørsmål må håndteres av et uavhengig organ. Punktene for hva en gjeldsslettemekanisme bør inneholdet var som musikk for en SLUGers ører: den må dekke all gjeld til alle kreditorer, være designet slik at den kan reagere raskt, følge prosessen fra gjeldskrise til gjeldsslette og ikke bare se på gjeldsbærekraft, men også hvor gjelden stammer fra. Gadgil nevnte også at Norge skal gjennomføre en revisjon av utestående fordringer.

«Jeg håper at andre land vil se til oss, og vi vil mer enn gjerne dele av våre erfaringer,» sa Gadgil til FNs medlemsland. Her kunne ikke SLUG ha bedt om mer!

Statssekretær Arvinn Gadgil legger frem klare visjoner for en ny gjeldsslettemekanisme. Til høyre: Ugandas finansminister Maria Kiwanuka. Foto: Den norske FN-delegasjonen
Statssekretær Arvinn Gadgil legger frem klare visjoner for en ny gjeldsslettemekanisme. Til høyre: Ugandas finansminister Maria Kiwanuka. Foto: Den norske FN-delegasjonen

Statssekretæren var i godt selskap: Møtet ble åpnet av presidenten av årets Generalforsamling, Vuk Jeremic og UNCTADs Generalsekretær, Supachai Panitchpakdi. Jeremic holdt et godt innlegg som understreket at rike land må innfri forpliktelsene sine overfor utviklingsland og advarte mot de høye gjeldsnivåene og ikke-bærekraftige gjeldsbyrder. Løsningsforslagene hans dreide seg om økt samarbeid mellom land i Sør, og bedre koordinering mellom FN og andre aktører. Jeremic har tidligere foreslått at det skal opprettes et forum der Generalforsamlingen møter andre relevante aktører, som internasjonale finansinstitusjoner, handelsinstitusjoner og uformelle grupper slik som G20.

Presidenten for FNs 67. Generalforsamling, Vuc Jeremic. Dette bildet er hentet fra en tale han holdt i det originale FN-bygget, og ikke brakkene der andre komité for tiden møtes. Foto: UN News Centre
Presidenten for FNs 67. Generalforsamling, Vuc Jeremic. Dette bildet er hentet fra en tale han holdt i det originale FN-bygget, og ikke brakkene der andre komité for tiden møtes. Foto: UN News Centre

Panitchpakdi fra UNCTAD var også tydelig i sin tale. «Ansvaret for gjeldskriser skal ikke bare ligge hos låntagerne, fordi utlånerne er like ansvarlige og må også ta ansvaret for å løse krisen,» sa han til en fullsatt sal. Forslaget hans til nye løsninger er nokså i tråd med Norges: «Vi trenger et overnasjonalt organ som kan håndtere ikke-bærekraftige gjeldsbyrder.»

UNCTADs Generalsekretær, Dr. Supachai Panitchpakdi. Foto: UN / Jean-Marc FERRE
UNCTADs Generalsekretær, Dr. Supachai Panitchpakdi. Foto: UN / Jean-Marc FERRE

I likhet med flere andre talere tok Panitchpakdi opp IMFs mislykkede forsøk fra 2003 på å lage en gjeldshåndteringsmekanisme, kalt Sovereign Debt Restructuring Mechanism (SDRM). Løsningen kom i sin tid på bordet etter at flere utviklingsland hadde havnet i gjeldsuføre, og man så behovet for en ny mekanisme som kunne ha et lengre perspektiv enn de midlertidige gjeldssletteinitativene HIPC og MDRI. SDRM feilet først og fremst fordi det var motstand fra utviklingsland som var redde for å mistet statssuverenitet og kontroll, men også skepsis fra kreditorer og analytikere som mente at kostnadene ved låneopptak ville øke hvis det var større sjanse for at land fikk gjeldsslette. Argumentet var at dette ville bremse finansiering til utviklingsland.

I etterkant av det feilslåtte SDRM har eksperter og økonomer ved gjentatte anledninger understreket at det ikke finnes grunnlag for å tro at en gjeldshåndteringsmekanisme vil ha denne fryktede effekten på internasjonal finansiering. Panitchpakdi gjentok dette argumentet og understreket at en gjeldshåndteringsmekanisme faktisk vil være langt mer effektiv og gi høyere profitt til utlånere enn dagens system.

I panelet var også professor i økonomi, Kenneth Rogoff, som har nylig gitt ut boken This time it’s different: Eight Centuries of Financial Folly. I boken peker han på hvordan gjeldskriser har rammet verdenssamfunnet gang på gang de siste 800 årene, men igjen og igjen tror man at man er i en unik situasjon som ikke minner om tidligere kriser. Denne retorikken minner i følge Einstein om galskap: ”Å gjøre akkurat det samme om igjen og om igjen og forvente forskjellige resultat.” 

Rogoff sa at både han og forlaget var svært overrasket over den positive velkomsten boken hans hadde fått. Forlaget hadde bare brukt et par hundrelapper på designet og regnet med at den ville leses av et par spesielt interesserte. I stedet har den blitt en bestselger som siteres av økonomer over hele verden.
Rogoff sa at både han og forlaget var svært overrasket over den positive velkomsten boken hans hadde fått. Forlaget hadde bare brukt et par hundrelapper på designet og regnet med at den ville leses av et par spesielt interesserte. I stedet har den blitt en bestselger som siteres av økonomer over hele verden.

Selv om arrangørene var påpasselige på at debatten ikke skulle dreie seg om Europas gjeld, måtte Rogoff påpeke at det var en stor elefant i rommet: I dag er det ikke utviklingsland som har de største gjeldsproblemene, det er faktisk de rike landene som skaper bekymring og frustrasjon. «Gjeld er absolutt ikke et utviklingslandsproblem lenger,» sa Rogoff.

Europas gjeld var den store elefanten i rommet på torsdagens seminar. "I dag må vi diskutere en gjeldsslettemekanisme som også kan håndtere rike lands gjeld" sa Rogoff til forsamlingen.
Europas gjeld var den store elefanten i rommet på torsdagens seminar. «I dag må vi diskutere en gjeldsslettemekanisme som også kan håndtere rike lands gjeld» sa Rogoff til forsamlingen.

Rogoff var også tydelig i sine anbefalinger til Generalforsamlingen, og gjentok Gadgils argument om at det er viktig å ha en mekanisme som kan håndtere all gjeld: privat gjeld, innenlandsgjeld, gjeld fra eksportkredittbyråer, gjeld til internasjonale finansinstitusjoner og bilateral gjeld. Han var også klar på at det ikke kan være IMFs rolle å løse gjeldstvister: «Når vi får opprettet en mekanisme er det viktig at den er uavhengig. Å være utlåner og gjeldshåndteringsmekanisme er svært uheldig. IMF er ikke en megler, de er en involvert aktør – et fond.»

Hilsen Gina, daglig leder i SLUG, fra et stormfylt New York

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s